hc1_frame_top.png

Namnloest-3.gif

kaenn-lugnet.gif

Vi öppnar för sommaren

den 27 juni! 

Välkommen!

webcam-symbol.gif

Webbkamera

blogg-symbol.gif

Blogg

brev.gif

Nyhetsbrev

Väder just nu

Väder

hc1_frame_bottom.png

 

Sommar Äta Våra odlingar Våra djur Sevärt

 

hc1_frame_top.png

sportshopp.jpg

Så håller du dig varm i backen

 

Kläder värmer inte

Men de hjälper dig att behålla värmen din kropp själv producerar. Klädernas funktion är att leda bort fukten ifrån kroppen och isolera värmen. Ett effektivt sätt att klä sig i kyligare klimat är med kläder i flera lager och rejäla skor, mössa och vantar. Att använda flera lager gör att det är lättare att reglera värmen men också att föra bort den fukt och överskottsvärme som kroppen inte behöver.

 

Klä dig från topp till tå

Fryser du om tårna så sätt på dig en mössa. Det absolut viktigaste är att klä de delar som är längst ifrån kroppskärnan, det vill säga huvud, fötter och händer. Här finns dessutom många ytliga blodkärl som vid kall exponering snabbt kan leda till nedkylning. Det hjälper inte hur varm dunjacka du än har på överdelen om du traskar omkring utan mössa på huvudet i ett par gymnastikskor. Kroppen kommer att protestera.

 

Mössa och rånarluva.

En vanlig mössa under skidhjälmen (för du använder väl hjälm!) blir ofta för varmt och klumpigt. Hjälmen ska sitta nära huvudet och den isolerar bra men vill man ha lite extra värme kan man använda en balaclava, en s.k. ”rånarluva” som är smidig och skön att dra över haka och kinder när vinden biter. Åker man mot förmodan utan hjälm så är en mössa fodrad med fleece eller ett vindtätt material bra för att förhindra att den kalla fartvinden kyler ner pannan. 

 

Fingerhandskar eller tumvantar?

SkidskolaFör händerna fungerar även lager-på-lager-principen bra. Ett par tunna fingerhandskar i ett par tumvantar ger den bästa värmeisoleringen. Bäst är ett par liners, en tunn syntetshandske som leder bort fukten ifrån handen och fungerar som ett par långkalsonger för händerna. Tumvantar är varmare för fingrarna än fingerhandskar då fingrarna värmer varandra och inte isoleras var för sig. Satsa på ett par bra vantar som går upp över handleden där många ytliga blodkärl finns som snabbt blir nerkylda. Impregnera vantarna om de inte redan är vattenavstötande så värmer de längre.

Pjäxor

Vad gör man då för att inte frysa i pjäxorna? Här är det lika viktigt som för övriga kroppen att se till att man inte blir fuktig. En skidstrumpa är utformad för att transportera bort fukten och att underlätta blodcirkulationen i foten. Ofta kan det vara bättre att ha en tunnare strumpa i pjäxan än en tjock, eller till och med dubbla, för att slippa spänna åt pjäxan hårt och därmed strypa blodcirkulationen. Vanliga strumpor glider lätt ner i pjäxan och skaver medan skidstrumpan sitter där den ska. För att fukten ska försvinna ur pjäxorna efter en dag i backen är det bra att ta in dem över natten och torka innerskon i en pjäxtork eller ett värmeskåp. Finns inte tillgång till ett värmeskåp så går tidningspapper bra att stoppa ner i pjäxorna för att dra ur fukten. Formgjutna sulor tål inte högre temperaturer än 40 grader.  

 

Trelagersprincipen

Underställ

Närmast kroppen är det bra med ett underställ som transporterar bort fukt och håller kroppen torr. Om man är mycket aktiv eller svettas mycket är ett underställ i syntet bäst. Det sprider ut fukten på en stor yta så att den dunstar fortare. Ett underställ i ull är bra när man är aktiv under en kortare tid och sedan är stilla då ullen behåller sin värmeisolerande egenskap även i fuktigt tillstånd.

 

Mellanlager

Syftet med mellanlager är att skapa det luftlager som isolerar kroppsvärmen. Här får man anpassa materialet och tjockleken på lagret efter aktiviteten och väderleken. Det kan till exempel vara ett eller flera plagg av fleece, ylle eller dun. Bomull är inte att rekommendera varken som underställ eller som mellanlager då det behåller fukten och torkar långsamt och därmed leder till nedkylning.

 

Ytterplagg

Det yttersta skiktet ska skydda oss från de yttre makterna, snö, vind och regn och ska vara i ett vind- och vattenavvisande material. Ett yttre skal som håller kvar den värmen som skapats mellan kroppen och mellanlagret. Moderna skalkläder släpper ut en liten del fukt genom materialet så att inte kondens bildas på insidan av kläderna och därmed blir fuktiga och kalla.

 

Sammanfattningsvis:


  • Håll händer, fötter och huvud varmt
  • Kläder i flera lager för lättare kunna reglera kroppstemperatur
  • Slopa bomull som behåller fukten vid kroppen och leder till nedkylning

Orka mer! Packlista Därför -  Hjälm Första gången

 

hc1_frame_bottom.png

hc1_frame_top.png

En del av:gen.gif

Följ oss på:

facebook

Sök på hemsidan:

engelska-flaggan.png

hc1_frame_bottom.png