hc1_frame_top.png

Namnloest-3.gif

kaenn-lugnet.gif

Vi öppnar för sommaren

den 27 juni! 

Välkommen!

webcam-symbol.gif

Webbkamera

blogg-symbol.gif

Blogg

brev.gif

Nyhetsbrev

Väder just nu

Väder

hc1_frame_bottom.png

 

Sommar Äta Våra odlingar Våra djur Sevärt

 

hc1_frame_top.png

Så orkar du längre i backen

 

Visst har utrustningen stor betydelse för hur din skidsemester men hur bra skidor du än har så hjälper det ingenting om musklerna börjar darra efter tredje åket på grund av lågt blodsocker. Här följer några enkla tips om hur du orkar längre i backen.

 

Grunda bra
Det sägs att frukosten är dagens viktigaste mål, så varför tjatar då alla dietister och kostrådgivare om det? Jo, därför att det är sant! Inte minst när man har en lång fysisk dag i backen framför sig. Med morgonens frukost sätter du blodsockerkurvan för hela dagen. Slarvar du så kommer orken i benen snabbt att försvinna väl ute i backen. Oavsett om du ska hänga i parken, nöta kilometrar i spåret eller svänga kring käppar så är en frukost med mycket kolhydrater en bra start. Till exempel är havregrynsgröt eller en grov smörgås med pålägg.

 

Mellanmål

För att få en jämn blodsockernivå är det bra att ladda upp med några extra mellanmål, både på förmiddagen och på eftermiddagen. Det behöver inte vara något märkvärdigt men bara en extra påfyllnad av energi, till exempel en banan eller annan frukt. En hemmagjord energibar eller varför inte en fika i Restaurang Mofila. Huvudsaken är att kroppen får ny energi.

 

Lunch

Mitt på dagen. Dags att knäppa upp pjäxorna och ladda upp med lite extra kolhydrater, till exempel pasta, potatis och ris. I restaurang Mofila serveras under högsäsongen skidåkarlunch på buffé för alla som behöver fylla på sina energidepåer.

 

Vätska

Även om det är -10 utomhus och du inte känner dig svettig så förlorar kroppen vätska, framför allt genom ångan i din utandningsluft när temperaturen och luftfuktigheten är låg. Ha därför gärna tillgång till vatten eller annan vätska för att kunna fylla på när det behövs. Tänk på att kroppen bara kan ta emot ca 2 dl var tionde minut, resten åker ner i avloppet vid nästkommande toalettbesök. Därför hjälper det inte att dricka en halvliter en gång i timmen utan det bästa är att små korta vätskepauser, till exempel mellan två åk i backen.

Packlista Därför -  Hjälm Klä dig rätt Första gången

 

hc1_frame_bottom.png

hc1_frame_top.png

En del av:gen.gif

Följ oss på:

facebook

Sök på hemsidan:

engelska-flaggan.png

hc1_frame_bottom.png