hc1_frame_top.png

Namnloest-3.gif

kaenn-lugnet.gif

Vi öppnar för sommaren

den 27 juni! 

Välkommen!

webcam-symbol.gif

Webbkamera

blogg-symbol.gif

Blogg

brev.gif

Nyhetsbrev

Väder just nu

Väder

hc1_frame_bottom.png

 

Sommar Äta Våra odlingar Våra djur Sevärt

 

hc1_frame_top.png

Barnets första skiddag

Att åka på skidsemester ska vara en underbar upplevelse för hela familjen, men ofta har man väldigt höga förväntningar på semestern i allmänhet och sina barn i synnerhet. Vädret ska vara några minusgrader med strålande sol, bra utrustning och perfekt preparerade backar - här ska äntligen hela familjen åka skidor tillsammans... Och så lägger sig Oscar på parkeringen och gallskriker. Han vill till stugan och titta på Hitta Nemo, kastar skidorna i en hög och ger sig av hemåt...

Här följer några tips hur man kan förbereda sig och sina barn för den första skidåkningen.

Förbered och peppa

För att förbereda barnet på vad som kommer att hända under semestern så berätta entusiastiskt om skidåkning. Visa bilder, kanske på större syskon som åker skidor. Finns möjligheten så prova gärna utrustningen hemma på köksgolvet. Prova att sätta fast och ta av pjäxa i bindningen. Allt handlar om att barnet ska känna sig tryggt i den nya situationen med den begränsade rörelsefrihet som skidor och pjäxor innebär. De ska ju se fram emot något som kommer att bli roligt. Känner de sig otrygga och rädda, att det är något som de tvingats in i så blir det ingen rolig upplevelse.

 

Börja i rätt ålder
Det finns egentligen ingen tumregel som säger att vid en viss ålder så kan man börja åka alpint, allt är beroende om viljan finns hos individen. Så fort barnen kan gå så kan de prova att åka skidor, men oftast dröjer det några år till innan styrkan och motoriken har hunnit ikapp viljan. Oftast är inte kroppen tillräckligt utvecklad för att kunna få till en riktig plogsväng förrän i 4-5 års åldern. Givetvis finns undantag och det finns inget som säger att barnet inte ska börja prova innan.

 

Är du rätt lärare?

Att lära ett barn åka skidor handlar mer om pedagogik än om skidteknik. Även om man åkt skidor över hela världen och behärskar en svart puckelpist innebär det inte nödvändigtvis att man är lämpad att lära en 5-åring att åka skidor. En dagisfröken som i princip aldrig stått på ett par skidor kan vara bättre på det än en fullfjädrad puckelpiståkare med fem VM - guld i fickan.

 

Om barnet trivs i en grupp är följaktligen skidskolan ett ypperligt alternativ. Skidläraren är utbildad i barnpedagogik och i skidteknik, men varje barn är en egen individ och den som känner ditt barn bäst är givetvis du. Vet du om att du och ditt äldsta barn brukar ryka ihop när ni ska prova på nya saker men att det brukar gå bra med det yngsta, boka en gruppskidskola för den äldsta och koncentrera dig på den yngsta. Ibland blir man förvånad när man ser vad barnen lär sig bara de kommer ifrån sina egna föräldrar.

 

Skidskolan

I gruppskidskolan blandas lek och teknik för de minsta. I de yngre grupperna läggs mycket tid åt att ha roligt på skidorna och finna skidglädjen.

 

Barn tar ofta ett stort intryck av hur andra barn gör och vad en annan vuxen säger till dem. En skidlärare har en annan relation till ditt barn och har olika knep för att få barnen att utvecklas på skidorna.

Läs mer om Kappruets skidskola här >>

 

Foersta-gaangen.jpg

Tips och råd:

 

Rätt utrustning. Skidor och pjäxor i rätt storlek gör skidåkning lättare och roligare för både barn och vuxna.

 

Satsa på skidskola Då blir tekniken rätt från början och du får lite tid att åka själv.

Ha roligt tillsammans! Barnet måste själv vilja hela tiden, ta paus och fika ofta.


3 olika utlärningstekniker

Du åker baklänges framför barnet, utan stavar och linor, och kan ta emot barnet om det skulle gå för fort. I den här positionen kan du även hjälpa barnet att få ihop skidspetsarna till plogen och ni kan leka ”Följa John”.

Du åker med barnet mellan dina ben, utan stavar och linor. Fungerar bra när barnet är riktigt liten och ska få en känsla av ”skidglädje” och tycka det är roligt. Ni har en bra kroppskontakt och du kan föra över dina rörelser till barnet

 

Du åker med barnet bredvid dig och båda håller i en stav. Även här har ni en bra kroppskontakt men det är lite mer krävande för barnet

 foersta-skidorna.jpg

 

2 skidlekar

 

Spagetti och Pizza. I den här leken övas glid och stop. Barnet åker bredvid dig och du ropar kommandon ”Spagetti” (skidorna parallella och ni åker rakt ned) och ”Pizza” (pizzaslice, plogar till stopp)

 

Följa John. Den här leken kräver lite mer kontroll på skidorna. Barnet följer efter dig och härmar dina rörelser och svängar. Variera skidåkningen med större och mindre svängar, lyft ett ben, bromsa och åk olika fort. Allt beroende på barnets kapacitet. Lägg gärna in en omkullkörning för att avdramatisera att man trillar.

Rätt utrustning för ditt barn

Har du själv provat att åka i ett par för stora pjäxor på för långa skidor? Utsätt inte ditt barn för den prövningen när det finns skiduthyrningar med utrustning för alla åldrar.

Om du vill köpa utrustning så köp hellre begagnat i rätt storlek och längd än nytt som köpts "för att växa i".

Det viktigaste är alltid: Rätt storlek, längd och passform. Har ni egen utrustning så se över den, framför allt viktinställningen på bindningarna inför varje säsong. Man kan ta ur sulan ur pjäxorna för att mäta mot t ex sko för att avgöra om storleken är lämplig. Lagom längd på skidor för ett barn som kan åka är från hakan till nästippen men det gör inget om det är kortare, framför allt inte om man är lite ovan.

 

När det gäller de minsta skidåkarna så kan skidorna nästan inte bli för korta vilket underlättar inlärningen. Hjälm ett måste för säkerheten, skyddar både stora och små huvuden.

Mer om Kappruets skiduthyrning här>>Låt ditt barn trilla

Det är superviktigt och kan inte poängteras nog: barnet måste få trilla! Det finns skräckexempel på föräldrar som fångar sitt barn och reser det upp så fort det trillat. För de barnen tar det ofta längre tid att lära sig att resa sig upp och att klara sig själv i backarna. De måste få slå sig för att upptäcka att de måste bromsa. Gör ditt barn en tjänst: var inte en curlingförälder!

 

Slopa stavarna

Även du som instruktör. Skidor och pjäxor är tillräckligt mycket att hålla ordning på om man är nybörjare. Gäller vuxna som barn.

Undvik sele

Debatten kring användandet av sele är något som pågått länge. Vid ett felaktigt användande försenar selen barnets utveckling på skidorna.

 

Om du väljer att använda sele så tänk på att bara använda selen som en säkerhetsåtgärd och inte som ett bromsmedel för barnet. Viktigt att tänka på är också att remmarna till selen måste gå att klicka av då de inte får sitta kvar på barnet när ni åker i liften.

Tips för fjällturen Orka mer! Klä dig rätt Packlista

 

hc1_frame_bottom.png

hc1_frame_top.png

En del av:gen.gif

Följ oss på:

facebook

Sök på hemsidan:

engelska-flaggan.png

hc1_frame_bottom.png