Loading...
Sommar 2018-03-05T17:48:34+00:00

Trädgårdscafé

Caféet ligger en liten bit upp i backen med utsikt över fjällen och Messlingesjön. Här hittar du rykande varmt kaffe och hembakade kakor och andra godsaker.

I vår restaurang med serveringsrättigheter serveras enkel mat med inspiration av fjäll och skog. Vi odlar våra egna örter och grönsaker i tunnelväxthuset och på frilandet utanför restaurangen. Det mesta av köttet är uppväxt i Jämtland och förädlat i Bruksvallarna, en dalgång bort. Är man sugen på något sött har vi dukat upp med hembakta kakor eller kanske en nygräddad våffla med hjortronmylta gjorda på egenproducerade ägg.

Våra odlingar

Ta en tur i vårt trädgårdsland eller botanisera i vårt sommarväxthus. Här kan du sitta och avnjuta grönsakerna som växer bredvid, kortare än så blir inte transporten från jord till bord.

Under växthusets kupoltak kan man njuta av sommarens grönska även när regnet smattrar mot duken. Utanför växthuset i odlingslandet går hönorna i sin gård och en liten bit bort bräker getterna i sin hage.

Här odlar vi mycket av vad som serveras i restaurangköket bland annat olika sorters kål, massor med sallad, örter, mangold och bönor. Välkommen in!

 

Öppettider sommaren 2018:
26 juni – 18 augusti

tisdag – lördag
Kl. 11.30-16.30

Våra djur

Getterna

Varje vår anländer det getter till Kappruet som betar i backen utanför restaurangen hela sommaren. Getterna kommer från Bruksvallarna, en dalgång bort och är födda i början av mars. De är vänliga, lite busiga och gillar att bli klappade. Över stängslet utanför restaurangen finns en stege över så att det är lätt att ta sig i och ur hagen om man vill klappa getterna.

Hönsen

Våren 2015 blev Kappruets familj lite större. På anläggningen bor nu 6 Hedemorahöns och en tupp som äter, kacklar och lägger ägg till restaurangen. Titt som tätt skymtas även några kycklingar.

Sevärt i området

Det är alltid lika härligt att vara ute i det fria, och har man dessutom några sevärdheter som mål för dagen så kan utflykten bli ännu mer intressant.

Runt omkring Kappruet finns ett fantastiskt fjäll- och kulturlandskap som erbjuder mycket att undersöka. Här finns djupa kanjoners från inlandsisens avsmältning, sällsynta fjällrödingar, gamla fäbodar från tiden då man tog djuren på sommarbete och både folk och djur bodde där.

Hällmålningar, Dvärgröding och kanjoner

En trevlig och väl utmärkt tur med vackra vyer på ca 6 km som tar ungefär tre timmar att vandra. Turen startar vid Ruvallen, en gammal fäbovall där man förr kom med djuren på sommarbete. Vandringen börjar svagt uppför i 3 km till hällmålningarna hällmålningar som är mellan 4-5 000 år gamla. Vandringen går vidare drygt en km till Evagraven, en stor kanjon bildad för 10 000 år sedan vid inlandsisens avsmältning. Här kan du välja att korta turen genom att gå raka vägen ner längs graven tillbaka till Ruvallen, ca två km, eller fortsätta till Fiskhålsgraven – som är en kanjon med den fridlysta dvärgrödingen, en unik art som överlevde istiden. Den kom troligen hit för 7000 år sedan under avsmältningen från Östersjön då dess havsyta låg 250 meter över nuvarande nivå. Sedan är det 2 km kvar tillbaka ner till Ruvallen.

Startplats: Messlingen. Fortsätt vägen mot Hede förbi Baggården i knappt 2 km, sväng vänster vid vägbomen mot Ruvallen. Privat betalväg sista 2 km, 40 kr.

Läs mer om Guldturen >>

Flatruet, Sveriges högst belägna landsväg

Flatruet är ett lågfjäll i nordvästra Härjedalen, mellan Mittådalen i Härjedalens kommun och Ljungdalen i Bergs kommun. Över Flatruet går Sveriges högst belägna landsväg och vid informationstavlan startar även en vacker sommarled att vandra västerut. En enkel 7 km tur i flack terräng som går västerut mot ett imponerande panorama med fjälltoppar i horisonten.

Startplats
Väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen, parkera på högsta punkten vid informationstavlan – Sveriges högst belägna landsväg!

Läs mer om Guldturen >>

Badplats

Messlingens badplats ligger mot utloppet av sjön och är en fin sandstrand med badbrygga och sittbänkar att fika vid. Här hålls även notdragning ett par gånger per sommar för alla att delta i.