Saras hörna

Koppla av och koppla bort

Det är vad semester handlar om. Att hinna varva ner och njuta av vackra vyer, hitta ny energi och att få umgås med nära och kära. Vad passar då bättre än en fjällsemester?

En aktiv avkoppling för hela familjen som årligen lockar miljoner svenskar till snöigare platser, både i svenska fjällen och utomlands.

Här har jag samlat lite artiklar med tips och trix och tänkvärda saker för att semestern ska bli ännu lättare och roligare så att du kan fokusera på att koppla av med familjen och koppla bort alla tvång.

Vänliga hälsningar

-Sara

Tips inför fjällturen
Oavsett om du färdas till fots, på skidor eller skoter så är fjällen en fantastisk plats att uppleva. Dock kan fjällvädret vara ombytligt så det finns anledning att tänka igenom hur man klär sig och vad man tar med i ryggsäcken för att göra fjällturen säkrare.

Tips på vägen:

Låt dagsformen styra färden. Titta på väderleksrapporterna och känn efter, är det rimligt med en runda på 3 mil eller räcker det lagom med 5 km och en mysig grillpaus halvvägs?

Planera turen och planera alternativa färdvägar. Vart ska ni ta vägen och hur kommer ni dit?
Mobiltelefonen är bra att ha med men räkna inte med att det finns täckning över allt.
Lämna ett färdmeddelande. Alltid. Ett färdmeddelande är viktigt och kan göras på många sätt. Enklast är att bara berätta för någon du känner om vilka planer ni har, vilka vägval ni tänker göra och viktigast av allt när ni beräknas återvända.

Lika viktigt är det att ni verkligen hör av er vid återkomst så att inte fjällräddningen rycker ut med helikoptrar för att leta upp försvunna turåkare på fjället.

Njut allt vad du orkar. I Sverige finns något världsunikt som kallas för allemansrätten vilket ge var man frihet att kunna ströva i orörd natur efter eget huvud. Ett privilegium att värna om.
I ryggsäcken på en dagstur:
Matsäck

Vätska, varm dryck och vatten

en påse med snabbenergi, t ex nötter, russin och torkad frukt

ett sitt- eller liggunderlag

värmande rastplagg
Ta även med: knivtändstickorljusskavsårsplåster Karta och kompass
Valla (om ni går på skidor), spade och vindsäckar bör finnas med i varje sällskap

Kappruet är en del av Funäsfjällen, en destination med fantastiska fjäll, flera mil perparerade leder och många fina utflyktsmål.

​För mer information och inspiration besök Destination Funäsfjällens hemsida>>


I värsta fall
Om det som inte får hända händer, ni blir fast på fjället så är det viktigt att inte gripas av panik.

Använd gärna minnesramsan STOP

S= Stanna innan du går för långt och är ännu mer vilse. Spara på den energi du har

T= Tänk igenom din situation

O= Orientera dig. Var är du, vart ska du? Ta reda på kartan var du är, använd stora terrängpartier du kan enkelt finna på kartan. Bäckar, berg med mera.

P= Planera. Vilken väg är lämpligast för dig och ditt sällskaps situation. Tänk på energitillgång, skavsår, skador, trötthet med mera.

Vindens kyleffekt​
Under vintermånaderna tittar man ofta på termometern innan man går ut för att bedöma hur mycket kläder man ska ta på sig. Men något som få brukar ta hänsyn till är kyleffekten som vinden medför.

Nedan är en tabell som visar vindens kyleffekt.

10 6 0 -6 -10 -16 -26 -30 -36
2 m/s 9 5 -2 -9 -14 -21 -33 -37 -44
6 m/s 7 2 -5 -13 -18 -26 -38 -44 -56
10 m/s 6 1 -7 -15 -20 -28 -41 -47 -55
14 m/s 6 0 -8 -16 -22 -30 -44 -49 -57
18 m/s 6 -1 -9 -17 -23 -31 -45 -51 -59

Så orkar du längre i backen

Visst har utrustningen stor betydelse för hur din skidsemester men hur bra skidor du än har så hjälper det ingenting om musklerna börjar darra efter tredje åket på grund av lågt blodsocker. Här följer några enkla tips om hur du orkar längre i backen.

Grunda bra
Det sägs att frukosten är dagens viktigaste mål, så varför tjatar då alla dietister och kostrådgivare om det? Jo, därför att det är sant! Inte minst när man har en lång fysisk dag i backen framför sig. Med morgonens frukost sätter du blodsockerkurvan för hela dagen. Slarvar du så kommer orken i benen snabbt att försvinna väl ute i backen. Oavsett om du ska hänga i parken, nöta kilometrar i spåret eller svänga kring käppar så är en frukost med mycket kolhydrater en bra start. Till exempel är havregrynsgröt eller en grov smörgås med pålägg.

Mellanmål
För att få en jämn blodsockernivå är det bra att ladda upp med några extra mellanmål, både på förmiddagen och på eftermiddagen. Det behöver inte vara något märkvärdigt men bara en extra påfyllnad av energi, till exempel en banan eller annan frukt. En hemmagjord energibar eller varför inte en fika i Restaurang Mofila. Huvudsaken är att kroppen får ny energi.

Lunch
Mitt på dagen. Dags att knäppa upp pjäxorna och ladda upp med lite extra kolhydrater, till exempel pasta, potatis och ris. I restaurang Mofila serveras under högsäsongen skidåkarlunch på buffé för alla som behöver fylla på sina energidepåer.

Vätska
Även om det är -10 utomhus och du inte känner dig svettig så förlorar kroppen vätska, framför allt genom ångan i din utandningsluft när temperaturen och luftfuktigheten är låg. Ha därför gärna tillgång till vatten eller annan vätska för att kunna fylla på när det behövs. Tänk på att kroppen bara kan ta emot ca 2 dl var tionde minut, resten åker ner i avloppet vid nästkommande toalettbesök. Därför hjälper det inte att dricka en halvliter en gång i timmen utan det bästa är att små korta vätskepauser, till exempel mellan två åk i backen.