Sommar på Kappruet

På sommaren växer det på Kappruet. Kycklingarna börjar byta fjäderdräkt, fjällkokalvarna växer sig större och i våra trädgårdsodlingar spirar grönsakerna upp genom jorden. Nedan har vi samlat en del vad vad man kan göra hos oss men även vad man kan göra i närheten av Kappruet

Hos oss:

I närheten:

Det är alltid lika härligt att vara ute i det fria, och har man dessutom några sevärdheter som mål för dagen så kan utflykten bli ännu mer intressant.

Runt omkring Kappruet finns ett fantastiskt fjäll- och kulturlandskap som erbjuder mycket att undersöka. Här finns djupa kanjoners från inlandsisens avsmältning, sällsynta fjällrödingar, gamla fäbodar från tiden då man tog djuren på sommarbete och både folk och djur bodde där.

Trädgårdscafé

Caféet ligger en liten bit upp i backen med utsikt över fjällen och Messlingesjön. Här hittar du rykande varmt kaffe och hembakade kakor och andra godsaker.

I vår restaurang med serveringsrättigheter serveras enkel mat med inspiration av fjäll och skog. Vi odlar våra egna örter och grönsaker i tunnelväxthuset och på frilandet utanför restaurangen. Det mesta av köttet är uppväxt i Jämtland och förädlat i Bruksvallarna, en dalgång bort. Är man sugen på något sött har vi dukat upp med hembakta kakor eller kanske en nygräddad våffla med hjortronmylta gjorda på egenproducerade ägg.

Våra odlingar

Ta en tur i vårt trädgårdsland eller botanisera i vårt sommarväxthus. Här kan du sitta och avnjuta grönsakerna som växer bredvid, kortare än så blir inte transporten från jord till bord.

Under växthusets kupoltak kan man njuta av sommarens grönska även när regnet smattrar mot duken. Utanför växthuset i odlingslandet går hönorna i sin gård och en liten bit bort bräker getterna i sin hage.

Här odlar vi mycket av vad som serveras i restaurangköket bland annat olika sorters kål, massor med sallad, örter, mangold och bönor. Välkommen in!

Våra djur

Getterna

Tre små gettjejer är på sommarkollo i backarna. Precis utanför restaurangen betar de hela sommaren. Vill man hälsa på gettöserna lite närmare finns en stege över elstaketet om man vill klättra in i hagen.

Raskars Runda

Räven Raskars Runda

En lekfull lite slinga kring våra odlingar för de minsta, kantad med trädjur, utmaningar och klurigheter.

Start ovanför parkeringen vid restaurangen!

Guldtur

Tanken bakom Destination Funäsdalens Guldturer är att det ska vara lätt att hitta storslagna utsiker och att turerna ska vara enkla att vandra. Runt om Funäsdalen finns 30 guldturer med varierande svårighetsgrad, de flesta är lämpliga för halvdagsturer och Messlingen har två av dom runt hörnet:

Guldtur 6: Hällmålningarna – Evagraven – Fiskhålsgraven

En lätt tur för hela familjen på 8 km där man bland annat får se hällmålningar och stora förkastningar. Har man tur kan man även få skymta den skygga dvärgrödningen i en kanjon.

Startplats
Väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen, parkera på högsta punkten vid informationstavlan – Sveriges högst belägna landsväg!

Läs mer om Guldturen >>

Flatruet, Sveriges högst belägna landsväg

Flatruet är ett lågfjäll i nordvästra Härjedalen, mellan Mittådalen i Härjedalens kommun och Ljungdalen i Bergs kommun. Över Flatruet går Sveriges högst belägna landsväg och vid informationstavlan startar även en vacker sommarled att vandra västerut. En enkel 7 km tur i flack terräng som går västerut mot ett imponerande panorama med fjälltoppar i horisonten.

Startplats
Väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen, parkera på högsta punkten vid informationstavlan – Sveriges högst belägna landsväg!

Läs mer om Guldturen >>

Badplats

Messlingens badplats ligger mot utloppet av sjön och är en fin sandstrand med badbrygga och sittbänkar att fika vid. Här hålls även notdragning ett par gånger per sommar för alla att delta i.