Anläggningen Kappruet

Kappruet är en fjällanläggning beläget i det innersta av Härjedalens fjällvärld.

På vinter har Kappruet skidåkning för de som njuter av vad den vackra naturen har att erbjuda, milsvid utsikt över fjäll och metervis med natursnö.  Här kan hela familjen koppla av och ha kul tillsammans i backarna. Barnen kan i lugn och ro ta sig ner i pister av varierande svårighetsgrader. Alla nedfarter mynnar ut vid samma lift så att det är lätt att hålla ihop familjen och ingen kommer bort i systemet. Mamma och pappa kan koppla av på solaltanen och samtidigt ha uppsikt över barnen i skidbacken.

På sommaren byter Kappruet kostym när allt sveps in i gröna nyanser och snön töar bort allt mer. Kycklingarna börjar byta fjäderdräkt, getkillingarna växer sig större och i våra trädgårdsodlingar spirar grönsakerna upp genom jorden.

Kappruet är en utmärkt start för en dag på fjället. Här kan du traska upp för skidbackarna till toppen på 850 meters höjd med en vidunderlig utsikt. Det klara fjällvattnet och friska luften lockar även längs Mittån, ett av Härjedalens guldvatten för fiske. Här kan du följa stigar längds ån ner mot Messlingesjön och med lite tur till och med få se en bäver.

Vill de små ha lite mer strapatser finns vår slinga för alla äventyrssugna barn. En liten runda kring restaurangen där träfigurer bjuder på alla möjliga upptåg.

I vår restaurang serveras enkel mat med inspiration av fjäll och skog. Vi odlar våra egna örter och grönsaker i tunnelväxthuset och på frilandet utanför restaurangen under somrarna och vi lagrar så mycket vi kan till vintern. I restaurangen serveras endast svenskt kött och det mesta av nötköttet är uppväxt och förädlat i Bruksvallarna, en dalgång bort.

Kort om Kappruet:

 • 9 nedfarter av varierade svårighetsgrader

 • 3 Liftar (1 st 1000 m, 2 st 50 meter)

 • Skicrossbana för barn

 • Prinoth Pistmaskin

 • Skiduthyrning, alpint, snowboard, längdutrustning och fjällpulka

 • Sportshop

 • Skidskola

 • Restaurang

 • Längdspår

 • Maskoten Raskar

 • Längsta nedfart 1460 meter

 • Värmestuga

 • Liftkapacitet 1200 personer / timme

 • Konstsnösystem

Är man sugen på något sött har vi dukat upp med hembakta kakor eller kanske en nygräddad våffla med hjortronmylta.

Ta en tur i vårt trädgårdsland eller botanisera i vårt sommarväxthus. Här kan du sitta och avnjuta grönsakerna som växer bredvid, kortare än så blir inte transporten från jord till bord. Under växthusets kupoltak kan man njuta av sommarens grönska även när regnet smattrar mot duken. Utanför växthuset i odlingslandet går hönorna fritt och en liten bit bort bräker getterna i sin hage.

Varmt välkommen!

Sara och Stefan

Vi är skåningarna som blåst nytt liv i Härjedalens Kappruet

Det kändes det nästan förutbestämt. Två skidtokiga skåningar som först fann kärleken till varandra och sedan till en liten skidanläggning i det innersta av Härjedalens fjällvärld.

Skidintresset var vår gemensamma grund. Efter många besök i skidorter runt om i världen växte efterhand en längtan fram efter ett eget ställe att driva och utveckla.

Vi drömde om en plats nära naturen och nära skidåkningen, men också om något utöver den vanliga semesterupplevelsen. En lugn och familjär vistelse. Så dök plötsligt tillfället upp. En liten skidanläggning till salu – i Messlingen, långt bortom allfarvägarna, mitt i fjällvärlden. Ett kort besök i dalgången var allt som behövdes. Det var här vi ville bo. Det var här som våra drömmar skulle förverkligas.

December 2009 kunde vi välkomna de första skidåkarna i liften. Allt sedan dess har vi fortsatt att utveckla anläggningen med skiduthyrning, backar och längdleder. Liftar har flyttats, pistmaskiner köpts in och värmestugor byggts. Ibland har vi till och med en trubadur på afterskin! Men bara ett stenkast från restaurangen susar fjällbjörkarna och ibland slår räven en lov förbi pistmaskinsgaraget. Så är det här.

Vi har funnit den plats på jorden där vi vill leva och växa. Och vi driver Kappruet utifrån idén om det enkla och naturliga, med människans välbefinnande i centrum i en småskalig och familjär atmosfär. En plats dit man kan komma och bara vara.

En plats att komma till och känna lugnet.

//Sara och Stefan

Årets Serviceföretag 2014

2014 11 20 fick Kappruet utmärkelsen Guldstjärnan som årets serviceföretag i Härjedalen

Kappruet, Messlingen med Sara och Stefan

Motivering:
”Sara och Stefan har på några få år skapat en anläggning med högsta kvalitet och härlig känsla. Allt är rätt. Backen är alltid i toppskick och caféet håller högsta klass. Med ett outtröttligt driv skapar de tillsammans en anläggning som kommer att växa, skapa fler arbetstillfällen och vara en reseanledning. Sara och Stefan är alltid vänliga och tillmötesgående.”

”God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför arrangerar Föreningen Fördel Jämtland och länets kommuner Guldstjärnan.

Utmärkelserna tilldelas den person respektive det företag/arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat hög servicegrad och ett vänligt bemötande.”

Läs mer om Guldstjärnan på:

Fördel Jämtlands hemsida>>
Härjedalens hemsida>>

Historik

Under 1970-talet vad det en byggboom i Messlingen och många nya fritidshus byggdes. Baggårdens Fritidsby storsatsade och man bestämde sig för att komplettera sin stugby med skidbackar då befintlig backe inne i byn Messlingen inte räckte till. Sagt och gjort projekterade man för skidnedfarter och i början gick det skidbuss från Messlingen till Kappruet. Under 80- och 90-talet skidades det friskt i Kappruets nedfarter. 2006 hittar Sara och Stefan en annons på internet att en liten skidanläggning var till salu i Messlingen.

Våra år

2007-2009

Förhandlingar och tid hos Lantmäteriet för att få loss marken liften står på. I mars 2009 vinner allt laga kraft och all planering sätter i full fart. Bland annat byggs ett nytt restaurangkök, totalrenovering av befintliga lokaler och ombyggnationer för att inhysa en liten skiduthyrning i restaurangbyggnaden. Slyröjning av backarna samt nytt garageområde uppförs. Nyinvigning i 19 december.

2010

Fortsätter renoveringarna och underhållet av anläggningen. Skidåkningen utvecklas med en barnslinga från toppen, Hermelinen och barnbacken flyttas samt 3 km längdspår.

2011

Skiduthyrningen flyttas till huset på parkeringen som byggs om för detta ändamål och kompletteras med skidverkstad. Familjeområdet skapas med att tentittält flyttas ner till liften från den tidigare platsen bredvid restaurangen. Längdspåren utvecklas med ytterligare 2 km med start vid Familjeområdet. Första året vi är med i liftkortsamarbetet Fjällpassest tillsammans med Ramundberget, Tänndalen, Funäsdalsberget och Tännäskröket.

2012

Skiduthyrningen utvecklas med en tillbyggnad för klädförsäljning. Tentipitältet vid familjeområdet uppförs på en timmerstomme med ny entré och ny rejäl kamin för att fungera bättre som värmestuga. Möjlighet att tillverka konstsnö skapas för att kunna säkerställa skidpremiären.

2013

Första året med sommarcafé och trädgårdsodlingar. Större tillbyggnad för sportshoppen. Vi inleder arbetet med att detaljplanera fastigheten för att skapa förutsättningar för ett stabilt bärkraftigt turistföretag. Restauranglokalen byggs om för att öka antalet sittplatser.

2014

Sommarcafét får ett växthus och odlingarna utvecklas. Sportshoppen byggs om för att inhysa både värmestuga och sportshop. Konstsnösystemet förbättras för att bli mer effektivt. Maskoten Raskar hittar till anläggningen. Arbetet med detaljplanera fortgår.

2015

Sommarcaféet får en barnslinga och getterna kommer till anläggningen första sommaren. Skidanåkningen utvecklas med en ny skogsslinga Vesslan. Konstsnösystemet förbättras och arbetet med detaljplanera fortgår.

2016

Hönshus byggs och de första äggläggande hönorna kommer på vårkanten. Det nya skidområdet avverkas från träd och markplaneras. Nedfarterna kan tas i bruk under säsongen när den lilla transportliften kommit på plats. Arbetet med detaljplanera fortgår.

2017

Detaljplanen beslutas att antas av Härjedalens kommun och Länstyrelsen men Mittådalens Sameby överklagar till domstol. Trädgårdsodlingarna utvecklas och barnslingan, Raskars runda, utvecklas och får en ny dragning med små utmaningar.

Om framtiden

Vår vision är att vara en fjällanläggning som växer med respekt för naturen och omgivningarna, skapad för långsiktig hållbarhet som ger människor en lugn och härlig naturupplevelse på vårt vackra Kappruet.

Nu är det mer än tio år sedan vi för första gången vandrade ner för backarna och kläckte de första idéerna om hur vi ville utveckla Kappruet. Flertalet idéer har redan blivit förverkligade och nya har tillkommit. Att våra gäster trivs och vill komma tillbaka är det absolut bästa betyget vi får och driver oss att ständigt blicka framåt och fortsätta utvecklingen.

Då vi båda har fått ett odlingsintresse med oss från barnsben så är vår målsättning att vara helt självförsörjande på både grönsaker och kött till restaurangen.

Vi har kommit en bra bit på vägen med frigående höns runt knuten som värper ägg till våfflorna i restaurangen samt grönsaksodlingar i trädgård och växthus.

Öppna landskap och betande djur ligger det oss varmt om hjärtat så och vi vill även utöka verksamheten med en ladugård med djur som våra gäster kan besöka.

Det som ligger närmst i planeringen just nu är en detaljplan för delar av fastigheten. Denna kommer att skapa grundförutsättningar för utvecklingen de kommande åren då vi även planerar att skapa boende på anläggningen, förbättra servicen med utbyggd restaurang och reception. Det nya skidområdet, som redan är på gång, kommer att kompletteras med ytterligare en lift.

Kort och gott vill vi ta steget vidare till att bli en fjällanläggning med långsiktig bärkraft med stor respekt för omgivningarna och med människans välbefinnande i fokus.